Pojďte s námi Pivní stopou...

...ať už šlo o jakoukoli dobu, člověk, potřeboval-li se zorientovat, orientačními body byly vždy hospůdky, hostince, krčmy a obdobná zařízení. Věhlas daných podniků, jejich hostinských a lahodného moku nám prostě utkví v hlavě vždy víc, než název ulice. Abychom se tedy ve světě nikdy neztratili, pojďme si rozšířit své obzory prostřednictvím sběratelské hry, jejímž úkolem a cílem je, seznamovat nás jak s hospůdkami a širokou škálou nejen českého piva, tak i se zajímavostmi, které by neměly uniknout naší pozornosti.

Turistika s pivním režimem...

Pivovar Vítek z Prčice

Čtvrtým pivovarem PL „Kde se pivo vaří 3" byl Pivovar Vítek z Prčice v Sedleci-Prčice, navštívený v červnu 2024. Pivovar byl založen v roce 2005, ale prvního pivečka jsme se dočkali až v roce 2010 (někde uváděno dokonce 2013). Vaří poctivé nefiltrované kvasnicové pivo, většinou z moravského humnového sladu, žateckého chmele a kvalitní vody o výstavu přibližně 1000 hl. Součástí pivovaru je památník a muzeum Vítkovců.

Vůbec pivovar a restaurace připomíná slavnou dobu Vítkovců. K vidění jsou ukázky z historie pivovarnictví, vinařství a stravování za Vítkovců. Každá část pivovaru je věnována, na jeho památku, některé osobnosti z rodu pánů z růže, která se nesmazatelně zapsala do dějin našeho národa...

Pivní nabídka mapuje rod Vítkovců, a proto se zde vaří hlavně piva česká, bavorská, rakouská, nakouřená, pšeničná, medová a žitná. Vaří se stabilně 15 druhů, z nichž je 4-6 druhů na čepu.

Ochutnat proto můžete piva spodně kvašená - Vítek z Prčice 8 - 10 - 12 % světlá, 12% černé, 13% bavorské polotmavé, 13% bavorské extra světlé, 16% bavorský Bock, 13% vídeňské světlé, 13% vídeňské červené, 11% žitné světlé, 14% medové, svrchně kvašená - Vítek z Prčice 12% české pšeničné, 12% bavorské pšeničné bílé, 11% nakouřené nebo některé z příležitostně vařených piv...

Kuchyně nabízí českou klasiku a minutky z mas pečených jako ve středověku na grilu a saláty ze středověkých surovin. Možno ochutnat moučníky palačinky a kávy. Vítkovci nevstávali od stolu nenajedení a tak dostanete takové množství, které vás uspokojí k sytosti.

Přijďte proto prosím hojně popít, zahodovat a připít si na Vítka z Prčice (a nezapomeňte, „nevěřte nikomu, kdo týden pivo ani víno nepil")...